Apel omladinskim organizacijama da ne organiziraju aktivnosti za vrijeme postojanja ugroženosti stanovništva od koronavirusa!

Odlukom Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, proglašeno je postojanje ugroženosti stanovništva u Brčko distriktu BiH od epidemije zarazne bolesti – korona virusa (COVID-19), opasne po zdravlje i život ljudi.

Unatoč činjenici da do danas nema registriranih oboljelih slučajeva na području Distrikta, te da se pod nadzorom odnosno u kućnoj izolaciji nalazi 50 osoba, izuzetno je važna prevencija!
Stoga ovim putem apeliramo na sve mlade te omladinske organizacije da ne organiziraju javna okupljanja, seminare, radionice niti bilo kakve druge aktivnosti dokle god postoji potencijalna ugroženost stanovništva od ove zarazne bolesti.
Na osnovu informacija iz Inspektorata Brčko distrikta BiH sinoć u toku noći nije bilo ulazaka u Brčko putnika iz rizičnih zemalja na graničnom prijelazu Brčko-Gunja. Danas u toku dana registrirano je jedno lice koje je došlo iz Italije u Brčko sa drugog graničnog prijelaza u BiH, a koje je dobilo sve preporuke o daljem ponašanju i nalazi se u kućnoj izlolaciji.
Tržišni inspektori i Policija Brčko distrikta BiH juče su vršili pojačanu kontrolu i provjeru poštovanja Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, tržnih centara i pekara, a pojačana kontrola vršiće se i večeras. Podsjećamo da je na osnovu odluke Vlade ograničeno radno vrijeme u ugostiteljskim objektima do 18:00 sati, u pekarama do 22:00 sata i tržnim centrima do 19:00 sati.
Iz Inspektorata apeliraju na vlasnike kafića da ne organizuju veće žurke tijekom dana. Tokom vikenda vrši se pojačana dezinfekcija javnih ustanova, zdravstvenih centara i užeg centra grada.
U Brčko distriktu na snazi je zabrana rada vrtića, osnovnih i srednjih škola te visokoškolskih ustanova. Štab za zaštitu i spašavanje aktiviran je juče i nalazi se u stalnom zasijedanju.

Budite odgovorni mladi građani te ukoliko znate da je neka osoba došla iz rizičnih zemalja ili osjeća simptome obavezno to javite na besplatan info broj telefona 080050606.

ZDRAVLJE na prvom mjestu!

Komentariši