Potpisali smo memorandum o suradnji s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH

U Gradskoj vijećnici u Brčkom danas je nakon razgovora s članovima predsjedništva Vijeća mladih Brčko distrikta BiH potpisan Memorandum o saradnji između gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića i Vijeća mladih Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik je kazao da se nada da će saradnja biti dobra i da će Vijeće uspjeti odgovoriti svim zadacima.

„Sa sastanka smo izašli puni optimizma i vidjeli smo da imaju dosta konkretnih ideja i prijedloga koji bi trebali unaprijediti život mladih na ovim prostorima. Nadam se da će saradnja biti dobra i da će Vijeće uspjeti odgovoriti svim zadacima. Kada su u pitanju konkretne aktivnosti Vlade, odnosno Odjeljenja za stručne i administrativne poslove tu je i izrada strategije za mlade koja će se raditi u saradnji s predstavnicima Vijeća mladih. Još jedna važna aktivnost koja će vjerovatno biti realizirana ove godine jeste i organiziranje regionalne konferencije mladih Distrikta i zemalja regije, gdje bi trebala biti potencirana sva ona pitanja koja opterećuju mlade na prostoru Distrikta, BiH i regije. Tu će se donijeti određeni zaključci i, prema planu, bit će predočeni nosiocima vlasti i onima koji donose odluke kako bi se riješila sva ta pitanja“, kazao je Milić.

On je podsjetio da su u budžetu izdvojena sredstva za projekt samozapošljavanja u privredi, koji je dao dobre rezultate zapošljavajući oko 300 mladih, dodajući da će od ove godine biti samozapošljavanja i u poljoprivredi.

Predsjedavajući Vijeća mladih Brčko distrikta BiH Željko Novaković kazao je da će ova organizacija predstavljati interese omladinskih organizacija u Distriktu te se nada da će pružiti određene institucionalne okvire za kreiranje određenih zakonskih poluga kojima će mladi moći ostvariti svoje interese.

On je naglasio da su najveći problemi mladih zaposlenje i odlazak s ovih prostora te da će Vijeće pokušati iznaći određena rješenja koja će ponuditi donosiocima zakona kako bi se ti problemi riješili.

„Mi nemamo čarobni štapić da to riješimo odmah, ali imamo mogućnost da iznađemo određena rješenja koja ćemo ponuditi donosiocima zakona s ciljem rješavanja tih problema“, kazao je Novaković.

Današnjem sastanku s predstavnicima Vijeća mladih prisustvovao je i Anto Domić, zamjenik gradonačelnika, Sead Šadić, glavni koordinator Vlade, i Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Komentariši