Naš 1. rođendan- Obilježena godina dana rada

U Omladinskom centru u Brčkom 22.studenog smo na prigodan način obilježili naš prvi rođendan, kao krovnog tijela mladih koji u svom radu i djelovanju okuplja 12 omladinskih udruženja upisanih u Registar omladinskih organizacija Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH.

Za prvi rođendan, službeno smo otvorili i našu kancelariju u Omladinskom centru koju smo dobili na korištenje, a iz koje ćemo još aktivnije raditi na rješavanju pitanja i unapređenju položaja mladih.

Da rezimiramo od formiranja dakle 22.studenog 2018 godine, organizirali smo značajnu manifestaciju Susreti mladih u Brčkom, potpisali sa gradonačelnikom Memorandum o suradnji, proveli anketu o stavovima i potrebama mladih na uzorku od 736 mladih, dali smo doprinos u realizaciji Međunarodnog sajma gospodarstva Brčko 2019, podržali smo Socijalni dan i organizirali te sudjelovali u brojnim drugim aktivnostima i druženjima mladih, kao i inicirali da se prilikom dodjele podsticaja u programu samozapošljavanja 40% sredstava odnosi na mlade ljude do 30 godina starosti, a sada smo ravnopravan partner u procesu izrade Strategije za mlade.

Vrpcu ispred nove prostorije ove krovne organizacije u Omladinskom centru presjekle su predsjednica Vijeća mladih Brčko distrikta BiH Tea Ružić i Belma Ušanović.

„Kada smo počinjali sa aktivnostima na okupljanju organizacija u jedno tijelo, a i nakon formiranja, znali smo da će ovaj put biti trnovit, pun previranja, ali smo istrajali, uradili smo mnogo toga, a posao pred nama tek predstoji. Kancelarija koju smo dobili danas možda nije dovoljno velika za sve naše potrebe, ali je svakako jedna kruna rada i zahvaljujem se Vladi Distrikta što nas je prepoznala kao ozbiljnog partnera za unapređenje položaja i statusa mladih u našoj sredini“, kaže Tea Ružić, koja se zahvalila i svim organizacijama članicama, javnim ustanovama, savezu studenata, vijećima učenika, medijima i volonterima na dosadašnjoj potpori u radu, od kojih je većina i nazočila samoj svečanosti.

Podršku je iz Posušja došao da iskaže i Mate Lončar, predstavnik Vijeća mladih Federacije BiH, koji nam je uz prigodan poklon i čestitao prvu godišnjicu rada te u svom obraćanju istaknuo da će se ove dvije krovne organizacije, zajedno sa Omladinskim savjetom iz Republike Srpske, boriti za bolji status i položaj svih mladih u Bosni i Hercegovini.

 

Prisutnima se obratio i Srđan Blažić, šef Odjela za stručne i administrativne poslove, kojem je danas uručena i prva plaketa Prijatelja Vijeća/Savjeta mladih, kao i Harun Šabanović i Željko Novaković, članovi predsjedništva Vijeća/Savjeta mladih.

Obilježavanje prve godišnjice rada uveličalo je i proglašenje Aldine Pezerović i Aleksandra Pantelića najboljim volonterima u ovoj godini, dok je posthumno priznanje Seadu Ušanoviću za ogromnu podršku koju je davao mladima uručeno njegovoj kćerci Belmi Ušanović.

Svečanost su uljepšali i učenici Osnovne muzičke škole u Brčkom.

Komentariši