ODRŽANA JAVNA RASPRAVA AKCIONOG PLANA 2020.-2022. ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA I STATUSA MLADIH U DISTRIKTU

Pred brojnim mladim ljudima, različitih grupacija i to mladim Romima, predstavnicima Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH, Vijećima učenika svih srednjih škola na području Distrikta, studentima brčanskih fakulteta, te predstavnicima udruženja građana i omladinskih organizacija, koji su se Javnoj raspravi odazvali, prezentiran je Akcioni plan za poboljšanje položaja i statusa mladih u našem gradu.

Javnoj raspravi nazočio je i šef resornog Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić, koji je istakao je da će se o ovim mjerama uskoro diskutirati i na sjednici brčanske Vlade.

„Pokušaćemo da na toj tematskoj sjednici Vlade donesemo jasne zaključke kako bismo zadužili organe uprave i institucije Brčko distrikta da po tim zaključcima rješavaju probleme i pokušaju stvoriti bolji položaj mladih u Brčko distriktu“, rekao je Blažić.

Predsjednica Vijeća mladih Brčko distrikta, Tea Ružić je istaknula da je cilj bio predstaviti Akcioni plan za razdoblje 2020. – 2022. godinu, te saslušati sugestije svih grupacija mladih i ukomponirati ih u taj plan.

„Radi se o jednom izuzetno kvalitetnom aktu koji sadrži osam aktivnih mjera, kroz četiri oblasti, kreće se prvenstveno od oblasti mladih i poduzetništva, druga oblast je stambena politika prema mladima, odnosno jačanje pronatalitetne politike, treća oblast je stručno usavršavanje tj. obrazovanje mladih i završna oblast se tiče institucionalnog sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka“, istakla je Ružić.

Od strane mladih predložene su zaista konstruktivne i kvalitetne dodatne mjere, koje ćemo puni razumijevanja uvrstiti u postojeći Akcioni plan, te već narednog tjedna isti proslijediti Vladi Brčko distrikta BiH na razmatranje i usvajanje.

Današnja rasprava organizirana je u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH te predstavlja završni korak aktivnosti koje smo započeli prije godinu dana, a sa druge strane predstavlja i početak jednog šireg i snažnijeg angažiranja, nakon što ovaj Akcioni plan dobije potporu Vlade Brčko distrikta.

 

Komentariši