Održani prvi Susreti mladih – Brčko – Grad za nas

Koktel prijemom dobrodošlice za naše goste u četvrtak smo u Gradskoj galeriji u zgradi Vijecnice sluzbeno otvorili 1. Susrete mladih Brčko distrikta BiH. Nastavili smo ranim obilaskom grada uz potporu turistickog vodiča, kako bi našim gostima iz BiH i regije pokazali ljepote i kulturne razlicitosti našeg grada. Hvala na potpori Pododjelu za turizam, kulturu i sport na obilasku. Centralni događaj kako smo i najavljivali održali smo u petak u Domu kulture u Brčkom uz potporu Vlade Brčko distrikta BiH, a u okviru 1. Susreta mladih Brčko distrikta BiH. U pitanju je Konferencija o položaju mladih u Brčko distriktu BiH, pod nazivom „Pokreni i promijeni“. Na panel diskusijama otvorene su razne teme koje su od značaja za mlade, poput obrazovanja i tržišta rada, mladih i zapošljavanja, omladinskog poduzetništva, aktivizma pa sve do gorućeg pitanja odlaska mladih. Također, izneseni su i obrađeni statistički podatci koje smo prikupili.

Konferenciju je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je rekao da se nada da će Konferencija dati pozitivne rezultate i da će nakon panel diskusije biti predložena određena rješenja lokalnim institucijama vlasti koja će biti jedna od parametara u kreiranju politika.
Tea Ružić članica Predsjedništva Vijeća mladih Brčko distrikta BiH istakla je da se svi u regiji susreću s odlaskom mladih i podsjetila da iz Distrikta odlaze i obitelji koje imaju solidna novčana primanja.

„Mi u Brčkom imamo primjera gdje odlaze obitelji koje su imale dobra novčana primanja. Nažalost, oko 3.500 mladih je otišlo iz Distrikta u posljednjih nekoliko godina i to je zabrinjavajuće da Distrikt prednjači od ostalih u tom broju. Upravo je i ovo jedan od razloga i motiva zbog čega smo organizirali Susret mladih, jer smatramo da Brčko nema toliki razlog zbog kojeg veliki broj mladih odlazi“, kazala je Ružić.

Sudionik Konferencije bio je i Josip Perkušić iz Savjeta mladih Splitsko dalmatinske županije, student 4. godine Pravnog fakulteta u Splitu, koji je kazao na osnovi svog iskustva da uvijek ima mjesta za napredak kada su u pitanju mladi i da treba djelovati ka boljim promjenama. On ističe da takav stav trebaju da imaju mladi u Brčkom i BiH.
Nebojša Savanović, predsjednik UO Omladinskog savjeta mladih Republike Srpske, također, kazao je da treba raditi na poboljšanju položaja mladih i da je potrebno što prije zaustaviti trend odlaska mladih iz BiH.

„Trend odlaska mladih je problem. Jedan od preduvjeta da ne odlaze jeste da se povećaju plaće kako bi ostali ovdje i formirali obitelji. Kada društvo ostaje bez stanovništva ne piše mu se dobro bez obzira na entitet, naciju i sl.“, kazao je Savanović.

Nakon radnog dijela naše goste smo uz potporu Nautičkog kluba Brčko, kojim se ovom prigodom zahvaljujemo provozali uz predivan zalazak sunca našom Savom koja spaja. Nakon plovidbe večer smo završili u opuštenom druženju i razgovoru na Ficibajeru, a Susrete zatvorili službeno u subotu, zaključcima koji su održani u Hotelu Jelena s predstavnicima krovnih tijela mladih. Zaključci će u vidu informacije s akcionim planom rješavanja problema mladih u skorijem razdoblju biti upućeni Vladi Brčko distrikta BiH na razmatranje.
Hvala svima koji su podržali prvi projekat Vijeća mladih Brčko distrikta, posebice zahvala Odjelu za stručne i administrativne poslove, odnosno Vladi Brčko distrikta BiH na pokroviteljstvu. Veliko hvala svim našim gostima kako iz BiH, tako i iz Republike Hrvatske i Srbije, nasim vrijednim volonterima,kvalitetnim panelistima na dolasku, profesionalnom moderatoru, fotografima, Dječijem zboru Doma omladine Zvornik „Zvončići”
Hvala našim medijima na korektnosti, ažurnosti i valjanom prenošenju informacija našim mladima, te svima onima koji su na bilo koji način bili dio naše priče.

Komentariši