Sastanak krovnih organizacija mladih regije

U BRČKOM ODRŽAN RADNI SASTANAK KROVNIH ORGANIZACIJA MLADIH REGIJE

 

U Brčkom je 4.9.2021. godine upriličen radni sastanak krovnih organizacija mladih regije na koji su pozvani predstavnici krovnih organizacija mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

 

Organizator sastanka bilo je Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine a sastanku su prisustvovali predstavnici mladih ispred organizacija: Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine, Omladinskog savjeta Republike Srpske i Krovne organizacije mladih Srbije.

Predstavnici mladih regije okupili su se na sastanku kako bi razmijenili svoja iskustva i znanja iz  dosadašnjeg aktivističkog angažmana, u svrhu jačanja međusobne suradnje, kapaciteta krovnih organizacija te planiranja zajedničkih budućih aktivnosti.

 

Na sastanku se ponajviše razgovaralo o zakonima o mladima, odnosno o strukturama organizacija te zakonskim rješenjima koja tretiraju postojanje i rad krovnih tijela.

 

Predstavnici Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta BiH pokazali su predstavnicima mladih regije, pored volje za zajedničkom suradnjom, i grad Brčko te njegove znamenitosti pa su tako obišli Gradsku vijećnicu, Fontanu mladosti i Trg mladih, Knjižnicu Brčko distrikta, Omladinski centar i ured Vijeća/Savjeta mladih Brčko, Veliki park, Ekonomski fakultet te Izletište Ficibajer.

 

 

“Cilj sastanka bio je razmjena iskustava u dosadašnjem radu svake od organizacija, razmjena primjera dobre prakse koje bi se mogle primijeniti ovdje u Brčkom i razgovor o mogućim modelima suradnje između svih krovnih organizacija mladih koje, iako imaju različite kapacitete i resurse, trebaju pronaći načine za unaprjeđenje suradnje odnosno pobljšanje položaja mladih u lokalnim zajednicama” – poručuju iz Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

Izuzetno smo zahvalni Vijeću/Savjetu mladih Brčko Distrikta na organizaciji sastanka i ponovnom okupljanju krovnih saveza mladih u regionu. Drago nam je što smo sastanak mogli da iskoristimo za unapređenje naših inicijativa koje su nedavno afirmisane kroz  Memorandum o saradnji regionalnih krovnih saveza mladih, kao i za bolje razumevanje funkcionisanja nasih organizacija” – poručili su predstavnici Krovne organizacije mladih Srbije.

 

Vikend koji je iza nas obilježio je susret i sastanak tri krovne organizacije mladih Bosne i Hercegovine, skupa sa Krovnom organizacijom mladih Srbije. Ovo je zaista bila prilika da kapituliramo svoj rad u prethodnom periodu kao i da, zajedno sa kolegama, prenesemo pozitivna iskustva i primjere dobre prakse prema najmlađoj krovnoj organizaciji u Bosni i Hercegovini.
Prema memorandumu koje su tri krovne organizacije mladih u BiH potpisale još u Bihaću 2020. obavezali smo se raditi na jačanju kapaciteta mladih u državi te osmišljavati različite aktivnosti koje će unaprijediti položaj mladih u BiH. Ovaj radni sastanak je bila dobra prilika za razgovor o odrađenim stvarima u periodu iza nas, kao i razgovor o prilikama koje nas čekaju u radnim mjesecima koji dolaze” – rekli su nam predstavnici Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 

Posjeti KOMS

Posjeti VMFBiH

Posjeti OSRS

 

 

Komentariši