USPJEŠNO ODRŽAN OKRUGLI STOL “OD IDEJE DO REALIZACIJE” VLASTITOG BIZNISA

U sklopu ovogodišnjeg Sajma gospodarstva, a zahvaljujući Vladi Brčko distrikta BiH kao i Gospodarskoj komori, organizirali smo Okrugli stol za mlade poduzetnike.

Okrugli stol za mlade poduzetnike, koncipiran je na način da su njegovi sudionici, Miloš, Adnan, Vesna i Vlado, mladi poduzetnici s područja Distrikta, prenijeli drugim mladima, učenicima JU Gimnazije Vaso Pelagić, JU Ekonomske škole Brčko, studentima Ekonomskog fakulteta i brojnim drugima, svoj put “Od ideje do realizacije” vlastitog biznisa.

Dotaknuli su se izazova s kojima su se na samom početku suočavali kao i problemima s kojima i danas vode bitku. Na samom kraju poslali su izuzetno motivirajuće poruke svim mladima koji imaju ambiciju postati vlastiti šefovi.

Pa je tako Vesna Zekić, mlada suvlasnica jedne brčanske poliklinike pritom magistar psihologije, mladima ispričala motivirajuću priču koju je čula još za vrijeme studiranja:

“Bila jedna mala životinjica, koja je bila isuviše slaba da bi se popela na jedno drvo, ali je bila toliko uporna da se svaki dan iznosa trudila. Brojne druge životinje u šumi su joj se redovito rugale, govoreći da je mala, slaba, jadna ali ona je i dalje nastavila penjati se i kada se popela, mnogi su se pitali kako to da je nisu poljulali negativni komentari ali ispostavilo se da je bila gluha, pa ih nije niti čula.”

Tako i vi mladi, budite gluhi i ne slušajte one koji vam govore da nešto ne možete jer ako doista to želite zasigurno ćete poput male životinjice i uspjeti, rekla je Vesna.

Želja nam je organiziranjem ovog Okruglog stola i to u vrijeme Sajma, upravo bila potaknuti i ostale mlade da razmisle o pokretanju vlastitog poduzetničkog podhvata te na taj način, a putem programa samozapošljavanja koji se pokazao izuzetno uspješnim, opstanu na tržištu rada te samim tim i egzistencijalnom tlu Distrikta. 

Predsjednica Vijeća mladih, Tea Ružić ističe da je ideja na ovu temu potekla od Prvih susreta mladih Brčko distrikta održanih u srpnju ove godine:

”Iz toga je nastala inicijativa ka Vladi da se kroz program samozapošljavanja da primat i aplikantu prema odredbama Zakona o mladima Distrikta. Upravo treba potencirati kreativne i istrajne mlade osobe, jer kada vidite da netko može uspjeti u ovoj zemlji, nerijetko se zapitamo zašto ne bismo mogli i mi.“

Miloš Subotić iz Brčkog, jedan od sudionika Okruglog stola poručio je da se iz inozemstva sa školovanja vratio kako bi pokrenuo vlastiti biznis. Danas ima lokalni portal nula49, informativnog karaktera.

Vodio sam se logikom, pitajući se tko će ostati ako svi odemo. Nisam se pokajao što sam se vratio, jer što sam u svijetu naučio nastojao sam ovdje iskoristiti.

 

Vlado Damjanović, mladi poduzetnik i vlasnik kompanije koja se bavi proizvodnjom ulja iz koštica šljive poručio je ovom prigodom da je na ideju došao zahvaljujući novinskom članku, nakon kojeg je počeo tragat za mjestom bogatom šljivom, kakve su Posavina i Semberija, da bi došao iz Beograda u Brčko i uz pomoć lokalne zajednice započeo vlastiti biznis.

Na samom kraju a u ime Vlade Brčko distrikta BiH, mladima se obratio i dogradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić. Govoreći o učincima programa poticaja u gospodarstvu i poljoprivredi te programu samozapošljavanja, dogradonačelnik je pozdravio ovakav vid aktivnosti mladih i zahvalio im na pozivu potičući ih da kao mladi ljudi budu slobodni u kreiranju ideja za vlastite projekte.

„Da bismo pokušali sačuvati budućnost u tome ste vi mladi iznimno važni. Prije pet godina osmislili smo program samozapošljavanja koji se pokazao dosta uspješnim. Od ove godine u tom programu smo prioritetno stavili mlade ljude do trideset godina života za koju namjenu će biti dodijeljeno oko pola milijuna maraka. Stoga sve vas koji ste spremni brzo donositi odluke i biti vođe pozivam da idete korak po korak, nemojte se uplašiti autoriteta, možete ih poslušati ali propitujte njihove prijedloge, sugestije i savjete. Imajte svoj put od kojeg nećete odustati. Vaši ciljevi trebaju biti jasni, kao i vaš put. Znajte da ćete imati i dosta prepreka ali budite ustrajni u tom pravcu. Ima puno još drugih pogodnosti koje se ovdje u Brčkom nude. Očekivanja uvijek docirajte jer ćete se manje razočarati ali ćete dugoročno sigurno dostići ta svoja očekivanja jer za sve treba i malo vremena“, poručio je Domić.

Okruglom stolu “Od ideje do realizacije” pored dogradonačelnika Brčko distrikta, nazočili su i predstavnici Odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije, Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, Odjela za javni registar,  Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, Fonda zdravstvenog osiguranja, Misije OSCE-a u BiH, a uz ravnatelje i profesore i učenici brčanske gimnazije i ekonomske škole, te brojni studenti.

 

Komentariši