Vijeće mladih planira organizovati Susrete mladih u Brčkom

Nakon što je krajem prošle godine 12 nevladinih omladinskih udruženja, kao krovnu organizaciju, osnovalo Vijeće mladih Brčko distrikta BiH, potpisan je i Memorandum o saradnji sa Vladom Distrikta.

Predsjedavajući predsjedništva Vijeća mladih, Željko Novaković, naglasio je, da ova organizacija ima veliku odgovornost prema mladima, te da su već uveliko započele pripreme na aktivnostima koje su planirali da realizuju.

Od niza aktivnosti koje planiraju realizovati, Novaković izdvaja ove godine Susrete mladih u Brčko distriktu gdje bi se okupili mladi iz cijele BiH i regiona, i gdje će biti predstavljeni najveći problemi mladih – odlazak iz države i teška mogućnost zaposlenja.

Jedna od članova tročlanog predsjedništva, Tea Ružić, kazala je da je od svega najbitnije da mladi sada imaju krovnu organizaciju, odnosno kako je navela prvi dom gdje će se moći obratiti ukoliko imaju problem.

„A mi imamo tu mogućnost i privilegiju da i pregovaramo sa institucijama vlasti, i sa izvršnom i sa zakonodavnom, da predlažemo i proračune, i rješenja za stipendije, za sve projekte koje mladi žele da se odrade ovdje u Brčkom“, pojasnila je Ružić.

Dodala je i da se planira saradnja sa ostalim vijećima mladih unutar BiH, ali i prekogranična saradnja sa susjednim zemljama, prvenstveno Srbijom i Hrvatskom, ali i dalje.

Također, član tročlanog predsjedništva Vijeća Harun Šabanović, istakao je i da se aktivno radi i na pronalaženju adekvatnog prostora za rad ove organizacije.

„To će biti u Omladinskom centru. Tamo se i sastajemo i imamo sastanke. Za početak to nam je privremena lokacija gdje još čekamo da nam se opremi kancelarija“, rekao je Šabanović.

Prema njihovim riječima, od predstavnika vlasti dobili su i obećanje da će redovan rad ove organizacije biti potpomognut iz budžetskih sredstava, pored činjenice da kao i sve ostale nevladine organizacije imaju mogućnost da apliciraju na projekte. Na kraju, predstavnici Vijeća mladih pozivaju i ostala brčanska omladinska udruženja da im se priključe i tako podrže rad ove organizacije, jer kako ističu, zajedno će biti jači.

Komentariši