Očekujemo bolju 2020.

Vijeće mladih Brčko distrikta BiH osnovano je krajem 2018. godine a prve ozbiljnije aktivnosti Vijeća počele su se ostvarivati u 2019. Ipak, centralna aktivnost i pokretač svih ostalih inicijativa i planova Vijeća bili su Prvi susreti mladih koji su održani u julu protekle godine. Tea Ružić, predsjednica Vijeća:

Održali smo naše Susrete mladih i u sklopu Susreta jako važnu konferenciju. I ono što je izuzetno važno jeste da ta konferencija nije bila samo onako održana.”

Ružić dodaje da su zaključci s konferencije poslužili kao osnova za Akcioni plan 2020.-2022. za poboljšanje položaja i statusa mladih u Brčko distriktu. Na zaključke s Konferencije za potrebe Akcionog plana dodani su, prema riječima naše sagovornice i prijedlozi brčanskih studenata i srednjoškolaca koji su nastali kao rezultat nedavno održane javne rasprave u kojoj su učestvovali predstavnici mladih sa prostora Brčko distrikta. Izrađeni Akcioni plan je nedavno predstavljen i na tematskoj sjednici Vlade Brčko distrikta.

Jako su dobri komentari smatramo da su nas dovoljno ozbiljno shvatili i smatram da su svjesni da je to nekakav zadnji alarm koji mladi u Distriktu pale, kako bi se jednostavno stvari promjenile te da se njima da malo više prostora”, ističe Ružić.

Akcioni plan se sastoji od četiri oblasti: otvaranje inkubatora za mlade poduzetnike, uvođenje srednjoškolskih stipendija, formiranje fonda za studije u inostranstvu, te formiranje organa u Javnoj upravi, koji bi bio nadležan isključivo za pitanja mladih.

To su startapovi, da zajednički surađuju da zajedno jedni drugima pomažu u izazovima s kojima se susreću. A naravno i menadžment tog inkubatora bi bio zadužen da cijeli mjesec popunjava prostor događajima koji bi njima pomogli su stručnom usavršavanju… Ono što je također bitno jeste da su naši srednjoškolci, i to mladi predstavnici Roma zatražili srednjoškolske stipendije, dakle stipendije koje bi pomogle mladima u lošem ekonomskom stanju”, naglašava predsjednica Vijeća.

Međutim, pored Akcionog plana za 2020.-2022. godinu, Vijeće mladih mladih je pokrenulo i posebnu inicijativu koja bi olakšala samozapošljavanje za mlade. Povod za pokretanje zasebne inicijative, pored Akcionog plana, objašnjava Ružić, bili su rezultati istraživanja koje je sprovedeno kao dio programa Prvih susreta mladih u julu, a na osnovu čega su saznali da je za mlade poduzetništvo među prioritetnim pitanjima.

Objašnjava još da je Vijeće sa ovom inicijativom pred brčansku Vladu izašlo u 2019.godini, jer su imali namjeru uključiti se u planirani program samozapošljavanja a koji se svake godine sporovodi u Brčkom:

Predali smo tu inicijativu da se stavi akcenat na mladim poduzetnicima  do trideset godina prema Zakonu o mladima. Mi smo smatrali da je 40% od ukupnog iznosa sredstava tj. od 500 000 konvertibilnih maraka, potrebno da se izdvoji za mlade. Međutim, Vlada je donijela još jednu bolju mjeru. Usvojila je našu inicijativu i dala je potpuni prioritet mladima, dakle ne 40% nego potpuni prioritet. Stoga, ukoliko bude mladih koji ispunjavaju uvjete, a bude ih više od 40%, mladi će ih dobiti, a sav ostali iznos će se rasporediti na ostale.

Ružić dodaje da je Vijeće mladih tokom 2019. godine uspostavilo dobre odnose sa izvršnom vlasti u Distriktu s kojima u saradnji rade i Strategiju za mlade Brčko distrikta.

Vijeću se kontinuirano priključuju brčanske omladinske organizacije, predstavnici učenika i studenata, ponosno dodaje Ružić, te ističe kako je Vijeće mladih prije svega predstavljačko tijelo čija je osnovna funkcija da zagovara interese mladih. Također, smatra da je potrebno da se mladi bave politikom i da nemaju predrasude prema učešću u politici:

”Ja iskreno mislim da se politikom treba baviti u korisne svrhe, evo upravo u ovu svrhu u koju se i bavimo. Vijeće mladih zagovara politiku prema mladima. Dakle, mi se u neku ruku bavimo mladima i bavimo se politikom.”

Ružić napominje da je Vijeće dobilo i svoju kancelariju u brčanskom Omladinskom centru i poziva sve zainteresirane mlade da je i posjete i da se sa svojim organzacijama pridruže Vijeću.

Za kraj, i njena ocjena 2019. godine:

Smatramo da je bila dobra. Što znači dobra? Dobra znači – ocjena trojka. Moglo je i puno bolje biti. Smatramo da smo evo, krenuli punim zamahom. Nadamo se samo da sve ovo što je ove godine započeto da će nas institucije vlasti zaista do kraja ispoštovati u tim svim stvarima, odnosno da će i dalje imati sluha za nas.

Izvor: Omladinski program BHRT

https://op.bhrt.ba/vijece-savjet-mladih-brcko-distrikta-ocekujemo-bolju-2020/

Komentariši