Vlada razmatrala Akcioni plan 2020.-2022. za poboljšanje položaja i statusa mladih u BD BIH

Na 4. tematskoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH je nakon našeg uvodnog izlaganja u svojstvu predlagača, razmatrala Akcioni plan 2020–2022. godina za poboljšanje položaja i statusa mladih u Brčko distriktu BiH.
Nakon konstruktivne rasprave, donesen je zaključak da se u roku od 30 dana imenuje radna skupina od rukovodilaca organa javne uprave koji su Akcionim planom navedeni kao nadležni za pojedine mjere, da isti izanaliziraju predloženi plan te odrede budžetske implikacije kao i način realizacije istih, a nakon čega će Akcioni plan na novoj tematskoj sjednici biti predložen na usvajanje izvršnoj vlasti.

Srđan Blažić, šef Odjela za stručne i administrativne poslove, kazao je da je Vlada razmotrila informaciju i Akcioni plan i zadužila sva nadležna odjeljenja, organe uprave i institucije da u narednom periodu razmotre navedene mjere, predlože načine rješavanja tih mjera i budžetsku implikaciju.

„Dat je rok od 30 dana gdje će na prijedlog Odjela za stručne i administrativne poslove biti formirana jedna radna skupina od rukovodilaca organa javne uprave i institucija kako bi se predložene mjere izanalizirale i sprovele, kao i budžetske implikacije, i eventualno da se predlože dodatne mjere, a koje imaju cilj poboljšanje položaja mladih u Brčko distriktu BiH”, kazao je Blažić dodajući da su predložene mjere provedive u naredne dvije godine.

„Siguran sam da možemo očekivati da ćemo u roku od ovih trideset dana imati konkretne mjere koje će Vlada usvojiti i dati zadatak organima uprave, institucijama da te mjere sprovedu u naredne dvije godine”, kazao je Blažić.

Tea Ružić, predsjednica Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta BiH, kazala je da se Akcioni plan sastoji od četiri oblasti značajne za mlade.

„To je oblast poduzetništva/mladi i samozapošljavanje, stambena politika prema mladima, obrazovanje /stručno usavršavanje mladih te institucionalno sudjelovanje mladih, od čega bismo izdvojili prvu mjeru, a to je projekat potpore mladim poduzetnicima kroz izgradnju poslovnog inkubatora u centralnoj gradskoj zoni. Ono što bismo također izdvojili jeste ponovo uvođenje stipendija studentima deficitarnih struka, tj. da se u ovim stipendijama rangiraju ponovo studenti deficitarnih struka, te uvođenje srednjoškolskih stipendija na prijedlog naših srednjoškolaca kao i izgradnja studentsko-školskog doma na prijedlog studenata brčanskih fakulteta“, kazala je Ružić.

Ona je kazala da je ovo prvi akcioni plan i da ne planiraju stati na tome.

„Mislimo da je put kojim smo krenuli dobar”, kazala je Tea Ružić.

Predloženi Akcioni plan možete pogledati na linku ispod.

AKCIONI PLAN 2020-2022 za poboljšanje polozaja i statusa mladih u BD BIH

 

Komentariši